Gezamenlijk statement voetbal tegen racisme. Zeg nee! Tegen Racisme!

Vlaardingen, 22 november 2011

Allen,

Zoals jullie ongetwijfeld hebben meegekregen voeren de spelers in het Betaald Voetbal komend weekend actie tegen racisme.

In de eerste minuut, direct na het eerste fluitsignaal, zullen de spelers een minuut stilstaan en niet voetballen. De eerste helft zal daarna een minuut langer duren.

Vanuit een aantal clubs is het initiatief gekomen om ook in de Tweede en Derde Divisie deze actie te ondersturen. Het bestuur van de CVTD ondersteunt dit van harte en roept alle clubs uit de Tweede en Derde Divisie op hieraan deel te nemen.

Met het bestuur van de COH is overleg geweest en ook zij roepen de clubs in de Hoofdklasse op deze actie op dezelfde wijze te ondersteunen.

“Een mens leert haten, en als we kunnen leren om te haten dan kunnen we ook leren om lief te hebben. Want liefde is een natuurlijker aspect voor de mens dan een tegenpool

De scheidsrechters zullen door de KNVB worden geïnformeerd.

Vanochtend zal er een persbericht uitgaan. De tekst van dit persbericht treft u hieronder aan.

Deze tekst kunt u ook gebruiken voor uitingen op uw clubwebsite of social media.Dank voor jullie medewerking en met vriendelijke groet.

Bestuur COH.


Gezamenlijk statement voetbal tegen racisme

Naar aanleiding van de gebeurtenissen rondom de wedstrijd FC Den Bosch – Excelsior maken naast de clubs uit de Eredivisie en Eerste Divisie ook alle clubs uit de Tweede, Derde Divisie en de Hoofdklasse een statement tegen racisme. Racisme hoort niet in de maatschappij en dus ook niet in het voetbal. Daarom staan wij op tegen racisme.

Vanaf het eerste fluitsignaal bij de aftrap zullen de spelers tot het einde van de eerste minuut het voetbal laten voor wat het is, door de bal te spelen en vervolgens met alle spelers stil te blijven staan. Op hetzelfde moment wordt er door heel Nederland hetzelfde statement gemaakt: Racisme? Dan voetballen we niet!

Door een statement te maken in het veld geven we, vanuit het voetbal, een duidelijk signaal dat genoeg écht genoeg is. Daarnaast heeft dit impact op zowel voetballiefhebbers als niet-liefhebbers, omdat het bij alle wedstrijden zichtbaar is en de nodige aandacht gaat krijgen.

De voetbalinstellingen begrijpen dat alle 90 minuten in een wedstrijd van (groot) belang zijn, waardoor zij de KNVB hebben verzocht om aan het eind van de eerste helft minimaal één minuut speeltijd toe te voegen, om het gemis van de eerste minuut te compenseren.

De actie zal bij alle wedstrijden uit de Tweede, Derde Divisie en Hoofdklasse worden gehouden, in het Betaalde Voetbal bij alle Keuken Kampioen Divisie-wedstrijden (op vrijdag) alsmede bij alle Eredivisie-wedstrijden (op zaterdag en zondag). De KNVB, Coaches Betaald Voetbal, VVCS en Supporterscollectief worden eveneens op de hoogte gesteld van de actie, waardoor de boodschap ook bij trainers, voetballers, scheidsrechters en een deel van de fans bekend is.